Even pauze….. tweede lockdown

Sinds maandag 14 december 2020 weten we dat Nederland nogmaals voor een periode in lockdown gaat. Herkenbaar van de eerdere lockdown dit jaar, maar toch anders. We zijn inmiddels vertrouwd geraakt met het dragen van een mondkapje en het is (bijna) normaal om met elkaar in gesprek te zijn en afstand te houden. Een standaard item in onze tas, auto of op ons bureau is de desinfectans en we wassen veel regelmatiger onze handen.  Handenschudden, een knuffel geven of een zoen bij felicitaties is er allang niet meer bij buiten je eigen huishouden. En dat allemaal omdat het virus met gemak gebruik maakt van onze contactmomenten om zich te verspreiden. Begrijpelijk dat dit voorkomen moet worden. Onze gezondheid is belangrijk en druk op de zorg is al groot en kan niet nog groter worden.

Begrijpelijk, maar met een grote impact, voor iedereen. Dat betekent ook zoeken naar hoe kunnen we hiermee omgaan. Wat is steunend voor jezelf en de ander.

Vanuit de Chinese geneeskunde maken we onder andere gebruik van de 5 elementen, vuur, aarde, metaal, water, hout. Deze elementen houden elkaar in balans, voeden elkaar, kunnen elkaar kalmeren, maar kunnen elkaar ook overstemmen waardoor de balans verstoord raakt. Balanceren is een werkwoord, zeker in uitdagende tijden zoals nu vraagt het wat extra’s van ons om de balans te behouden. Daarnaast is balans dynamisch, het verandert voortdurend zoals alles in het leven. Wat ook prachtig in het symbool van Yin – Yang wordt verbeeld in het zwart en het wit, de dag en de nacht de beweging en de rust.

De praktijk, wat helpt bij het balanceren. Erbij zijn, bij jezelf zijn, vaak zijn we geneigd onze blik vooral te richten op onze omgeving, het nieuws. We oordelen over wat er wordt besloten over hoe daarmee wordt omgegaan en we vinden er heel veel van. En dat mag. Helpt dit bij de balans, soms is het prima, maar zodra er te(veel) voorstaat wordt het anders.  Dan zorgt deze aandacht naar buiten ervoor dat er misschien verontwaardiging of boosheid ontstaat, onzekerheid, angst of verdriet, dat het zorgen geeft en je gaat malen. Allemaal menselijke emoties voor iedereen herkenbaar. De vraag is wil je dit voeden? Wil je dat de onzekerheid angst wordt of de verontwaardiging boosheid wordt, hoe is dat voor jezelf, voor je welzijn en hoe is dat voor je omgeving.

Vanuit de mindfulness, oefenen we de vriendelijke opmerkzaamheid. Door regelmatig thuis te zijn bij jezelf, vanuit opmerkzaamheid in de gaten krijgen welke gedachten er voorbij komen. Deze komen als vanzelf, maar je kan het laten bij het herkennen van de gedachten en er verder niet op reageren of je kan het actief proberen te negeren of je kan het voeden, het groter maken. Interessant is dat de opmerkzaamheid je informatie geeft, over wat je misschien nodig hebt.

De 5 elementen, is er vuur, boosheid, veel praten, luider spreken, er niet over op kunnen houden dan zou wat water kunnen helpen om het vuur wat te temperen. Water is volgens de TCM (traditionele Chinese geneeskunde/medicine) gekoppeld aan de longen. Je zou de aandacht kunnen brengen bij de adem om weer wat rust te ervaren. Even tot 10 tellen, een wandeling maken en de aandacht geven aan de stappen die je zet, links-rechts of 1-2 om zo de aandacht te brengen in het hier en nu en daarmee het hoofd weer wat rust en ruimte te geven en een ander perspectief mogelijk te maken. Uit de groef van de overstemmende emotie te komen, die zorgt voor disbalans.

Tips voor balans

Blijf bewegen, laat de energie of de Qi zoals we vanuit de acupunctuur zeggen stromen. Maak een wandeling, zoek op YouTube een video met oefeningen, zet muziek op en ga dansen, alles is goed helemaal als je er plezier in hebt, tijdens of na afloop.

Blijf lachen, glimlach regelmatig, ook met mondkapje voor naar de mensen die je ontmoet. Neem humor mee in het gesprek of zoek het op, kijk een komische film, serie of cabaret.

Eet gezond, laatst zei iemand tegen me voeden in plaats van vullen. Dit maakt het voor mij heel duidelijk. We weten heel goed het verschil, zeker nu we meer thuis zijn is de verleiding groot om te snacken, helemaal bij vermoeidheid of als we ons zorgen maken. Bij piekeren kunnen sommige ook veel minder gaan eten. Voor beiden geldt probeer zo gezond en lekker mogelijk te eten. Dit kan prima samengaan en maak je het met aandacht klaar is het leuk om te doen en het smaakt beter.

Neem tijd om te mediteren. Dit is niets anders dan even zitten of liggen en vriendelijk opmerken hoe het nu is. De grond onder je voeten opmerken, de handen, de adem volgen, welke gedachten komen voorbij etc. Een moment nemen om thuis te komen bij jezelf.

Blijf in contact met elkaar, binnen je huishouden, maar ook daarbuiten. Misschien kun je iets voor een ander betekenen. Bel een ander stuur een kaartje, maak een wandeling met iemand. Merk hoe je met elkaar verbonden bent.

Regelmaat werkt, een dag-nachtritme hebben, tijd nemen voor een kop thee en een maaltijd. Een klus doen waar je tevreden op terug kunt kijken. En daarbij inspanning en ontspanning afwisselen. Hierbij helpt het om een plan te maken zodat je tevreden terug kan kijken en ook hebt gedaan wat nodig en plezierig is.

Wissel van perspectief, ik zie het als extra pauze. De praktijk moet nogmaals dicht (gelukkig niet voor de ergotherapie, wel voor de acupunctuur), vervelend voor de cliënten die afspraken hebben staan en de behandeling nodig hebben. Lastig vanwege inkomensverlies, onzekerheid voor de toekomst. Gebruik je verstand en doe wat nodig is in lastige situaties, maar kies waar je  aandacht aangeeft , aan dat wat de angst/boosheid/het pieken voedt of aan dat waar je dankbaar voor bent, wat plezier geeft wat rust geeft. Deze pauze van het werken in de praktijk geeft mij volop mogelijkheden, om nieuwe recepten te ontdekken, om extra te sporten, voor verdieping in de acupunctuur-mindfulness-ergotherapie-gezondheid en nog veel meer onderwerpen die ik interessant vind, om te klussen en op te ruimen in huis, om creatief bezig te zijn. Ik geloof dat mijn pauze goed gevuld gaat worden. Daarbij is het voor mij nodig om mezelf toe te staan dat ik deze ruimte mag nemen. Een lijstje maken met wat ik wil doen en ga doen met ook de leuke dingen die misschien niet noodzakelijk zijn op wat eigenlijk een werkdag zou moeten zijn. Het cadeau van de extra pauze lekker gebruiken.

Succes allemaal, maak er wat moois van, blijf gezond en zorg goed voor jezelf en elkaar. Op naar een prachtig 2021!

Ingrid