Burn-out en bore-out

Prestatiedruk, perfectionisme, tijdelijke toename van taken wat veel langer duurt dan gepland en gehoopt. Dit zou op den duur kunnen leiden tot burn-out klachten. Een mate van chronische overbelasting waarbij het op een gegeven moment niet meer gaat. Het lichaam is dan echt op, opgebrand wordt het ook genoemd. Dit komt door de het hormoon cortisol wat te lang in te hoge mate aanwezig is in het lichaam

Bore-out komt ook regelmatig voor, maar is minder bekend. Het ‘onder niveau’ moeten werken of werk hebben wat inmiddels zo vertrouwd is dat het op de automatische piloot gaat, kan op den duur leiden tot een bore-out. Je talenten, kwaliteiten en vaardigheden worden niet voldoende aangesproken. Ook dit geeft stress en zorgt en kan zorgen voor ziekte. Ook nu is het gekoppeld aan het hormoon cortisol wat te lang en in te hoge mate aanwezig is in het lichaam.

Voor de ergotherapeutische behandeling van burn-out en bore-out ben ik extra geschoold door Willemien Vette van Energie Herstel.

Tijdens de behandeling van burn-out en bore-out is het mogelijk om hierbij ook technieken van de aandachtgerichte therapie toe te passen. Mindfulness oefeningen zijn bewezen effectief als het gaat om herstel van stress. In 2009 ben ik opgeleid als mindfulness trainer en al jaren geef ik deze training en aspecten van de training zet ik zo nodig in tijdens individuele behandelingen.

Willemien schrijft regelmatig interessante blogs over dit onderwerp. Kijk gerust eens op haar site.