Ergotherapeut

Mijn naam is Ingrid Arends, in 1996 ben ik afgestudeerd aan de HvA als ergotherapeut. De opleiding ben ik gaan doen met het idee dat ik in de psychiatrie wilde werken. En dit is wat ik altijd heb gedaan en nog steeds doe. Mensen en gedrag blijf ik  het meest interessant vinden!

Ik ben na de opleiding gestart als ergotherapeut in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Hier werkte ik met kinderen en jongeren aan schoolse vaardigheden en andere praktische vaardigheden ter vergroting van de zelfstandigheid. Daarnaast zocht ik met hen naar mogelijkheden voor vrije tijd en werk.

In 1999-2000 ben ik een klein jaar gaan reizen door Azië en Australië.  Bij thuiskomst heb ik een baan gevonden in de volwassen psychiatrie in Amsterdam. Ik heb daar met verschillende doelgroepen gewerkt, klinisch en ambulant. Waarbij voor mij de vragen altijd liggen op het gebied van woonvaardigheden en dagbesteding/werk of scholing. Op dit moment werk in 16 uur per week voor Arkin, als ergotherapeut/trajectcoach bij Roads.

Naast het werken als ergotherapeut ben ik in 2009 gestart met een eigen praktijk voor acupunctuur en tuina, Acupunctuur-Waterland. Dit omdat het mooi aansluit bij de ergotherapie. Ook de acupunctuur werkt vanuit een holistische visie en zoekt naar balans om zo herstel te bevorderen. Daarnaast past het bij mijn interesse in de Oosterse geneeswijze. Deze keuze zorgde er ook voor dat ik mijn persoonlijke balans beter kon bewaren. In die tijd zaten mijn kinderen op de basisschool en wilde ik de mogelijkheid hebben om meer thuis te zijn. Nog steeds is voor mij de afwisseling en aanvulling in de wijze van kijken naar gezondheid en welzijn een verrijking. Ik blijf nieuwsgierig naar mogelijkheden en vind leren leuk.

Daarnaast heb ik me verdiept in de mindfulness en ben opgeleid als mindfulness trainer. Hier werk ik veel mee binnen de psychiatrie. Ik geef meerdere trainingen per jaar en ook pas ik het toe binnen de ergotherapie behandeling. Sinds een aantal jaar ben ik ook vanuit mijn eigen praktijk Mindfulness-Waterland trainingen gaan geven.

In 2018 ben ik me gaan scholen als ReAttach therapeut/specialist. Dit is een vriendelijke en effectieve methode. Die transdiagnostisch werkt, dus los van een diagnose of diagnose overstijgend werkt. Ik heb hier inmiddels veel ervaring mee opgedaan, met positief resultaat. Bij ReAttach is meer informatie hierover te vinden.

Sinds enkele jaren ben ik lid van ETP-Net.
Een kennisnetwerk Eerstelijns Ergotherapie voor mensen met (ook) Psychische Problemen. Vanuit het ETP-Net worden er studiedagen georganiseerd. En heb ik onder andere met Dineke van Sermondt een workshop op het jaarcongres ergotherapie 2019 gegeven.

Als ergotherapeut ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging Ergotherapie Nederland. En om te zorgen dat ik me binnen mijn vak blijf ontwikkelen en voldoe aan alle eisen, sta ik ook in het kwaliteitsregister paramedici. Elke vijf jaar moet ik deze registratie vernieuwen door een aantal beroepskwalificaties te voldoen.