Mindfulness en meditatie

Mindfulness is het bewust en vriendelijk waarnemen in het hier en nu, zonder dat je erop hoeft te reageren. Mindfulness kun je toepassen op verschillende activiteiten, zoals tijdens het drinken van een kop thee. Het voelen van de warmte van de kop die je vasthoudt, het gewicht, het oppervlak van de mok of het glas. Je kan de thee ruiken, de smaak proeven. Het mooie van het inzetten van de mindfulness is dat het ervoor zorgt dat de aandacht bewust in het hier en nu is en even niet bezig is met de toekomst of het verleden. Dat zijn we als mens namelijk al vaak genoeg. En zeker als er spanning is of langdurige stress, dan is ons hoofd vaak druk met piekeren over doemscenario’s of wat je anders of beter had kunnen aanpakken. Dit kost veel tijd, energie en aandacht en heeft impact op de gezondheid.

Mindfulness en meditatie is een manier om hier op een andere manier mee om te gaan. In 2009 ben ik opgeleid als mindfulness trainer en sindsdien geef ik meerdere trainingen binnen de psychiatrie en binnen mijn eigen praktijk. Tijdens individuele behandelingen is het een vaardigheid die ik regelmatig oefen met cliënten als middel om met stress om te leren gaan en wat preventief gebruikt kan worden.

Tijdens de ergotherapie behandeling maak ik gebruik van vaardigheden en inzichten uit de mindfulness training als dit passend is binnen de behandeling.