Prikkelverwerking

prikkelverwerking in beeld

Verschillende zintuiglijke prikkels komen de hele dag bij ons binnen. Afhankelijk van wat er binnen komt en hoe dit verwerkt wordt, ontstaat een reactie. Wat er binnenkomt is ook afhankelijk van hoe ons filtersysteem werkt. Zijn we fit en wakker dan gaat dit meestal goed. We nemen die informatie op waar we onze aandacht op richten en ons brein negeert wat niet van toepassing is. Zo kunnen we het tikken van de klok best even waarnemen, maar als we er niets mee hoeven gaat het geluid al naar de achtergrond. Zo aan het einde van de dag kan dit al anders zijn. Vaak zijn we dan wat meer vermoeid, hebben al veel informatie verwerkt en dan wordt het voor het brein wat lastiger om alles goed te filteren. Het kan best zijn dat een geluid dan irritatie op kan roepen of dat je dan minder alert bent tijdens het boodschappen doen, je vergeet wat spullen of moet meerdere keren terug naar dezelfde rij omdat je het niet allemaal in gedachten hebt wat je wilt kopen.

Bij overbelasting en/of bij een extra gevoeligheid voor prikkels kan dat filter nog grofmaziger worden en komt er nog meer binnen. Dit kan zorgen voor meer vermoeidheid en vermijding.

Dan is er nog de mogelijkheid van een filter wat zo goed werkt dat er zeer beperkt informatie binnenkomt. Soms als er iets speelt in ons leven wat veel impact heeft dan kan dat voorkomen en ook bij bepaalde medicatie of sommige mensen met een diagnose binnen het autistisch spectrum.